E-mail cím: info@randidoctor.hu

Telefon: 06-70-425-8818

Van-e értelme az ismerkedésnek nagy korkülönbség esetén?

Lázár Gergely
2015. július 31.

Klienseimtől, (elsősorban azoktól, akik "társkeresés ügyben" látogatnak el hozzám) elég gyakran hallom, hogy milyen korú legyen, illetve ne legyen az a személy, akivel a későbbiekben szeretnék összekötni az életüket. Sok szempontból igen homályosan fogalmaznak potenciális férjükről/feleségükről (legyen kedves, hűséges, határozott, stb.), de ezen kérdéseket illetően néha elég konkrét és kézzelfogható számok és dátumok röpködnek a levegőben (hölgyektől általában: a "ne legyen már több évvel fiatalabb!", férfiaktól: a ne legyen már több évvel idősebb!" válaszokat kapom).

Van-e értelme az ismerkedésnek nagy korkülönbség esetén?

(Megjegyzés: érdekességként megemlíteném azt a tudományos kutatásból származó eredményt, mely a férfiakat megjelölve, mind a huszonéves, mind az "érettebb" korosztály vonatkozásában azt állítja, hogy a 18-25 éves nőkre van a legnagyobb kereslet és ezekre a "csajokra" a legirigyebbek versenytársaik is. Ezt a preferenciabeli sajátosságot elsősorban evolúciós és kevésbé egyéni szempontok támasztják alá.)

A fentebbi bekezdésnél a kép lényegesen árnyaltabb, de egyvalamit ki lehet jelenteni:

Az életkor bizony olyan tényezője a párkeresésnek és a párkapcsolatnak, amin nem lehet változtatni. Ezért a legfontosabb kérdés a következő: együtt tudunk-e mindezzel élni?

Számos tulajdonságunk formálható és az alkalmazkodás érdekében alakítunk is rajtunk, feltéve persze akkor, ha a célunk egy valóban jól működő párkapcsolat.

Rengeteg motiváció rejtőzhet annak hátterében, hogy miért választunk nálunk idősebb/fiatalabb partnert és szeretném némileg eloszlatni azokat a társadalom szinten megbúvó, igen gyakran közhelyes és konyhapszichológiai magyarázatokat, amivel különböző rovatok sorai között és "megmondó" ismerőseink mondatai elhangzásakor találkozhatunk:

- Biztos pótapát/pótmamát keres.

- Nem tud felnőni (azért utazik a húszéves csajokra negyvenes fejjel).

- Csak a pénzéért van vele!

Lehet, hogy némely kijelentés megállja a helyét, azonban a legtöbben úgy hiszem, azért nem találnak társat, mert igen merev és rugalmatlan elvárásokat táplálnak "igazijuk" tulajdonságairól. Értem ezt a korkülönbségre is. Volt olyan kliensem, akinél elkezdtem feszegetni a kérdést:

- És ha öt évvel idősebb lenne az a nő, akivel végül összejönnél, milyen pótolhatatlan veszteség érne? (nem jött épkézláb válasz)

Ezekre általában nincs is egyértelmű válaszunk, a legtöbben inkább valamiféle külső vagy belső elvárásnak akarnak megfelelni. Mi lenne, ha én kilógnék a sorból és más irányba vezetném tovább az életem, mint, ahogy azt a legtöbben teszik?

Ha ennyire "mindegy" lenne az illető kora, akkor fel sem merülne a téma. Azért felvetődnek kérdések. Mégis milyen kihívásokat, megoldásra váró helyzeteket idézhet elő a túlzottan eltérő életkor?

Hadd írjak néhány példát:

Életstílusbeli eltéréseket:
Mikor és hogyan dolgozunk, ki hova szeret járni, kinek milyen céljai vannak, anyagilag mit engedhet meg magának és mit nem, milyen tapasztalatokra kíváncsi, stb.

Nagyobb próbatételt a környezet reakciójával kapcsolatban:
Mit szólnak majd a barátok, családtagok, közeli ismerősök? (megfelelő önbizalommal ez a pont lényegtelennek tűnik), de gondolhatunk a közös gyermekünk helyzetére is, akinek szintén furcsa lehet majd az osztálytársak, tanárok előtti különbözőség szüleik jóvoltából

Kapcsolati veszteségeket:
Nem biztos, hogy adott életkor felett kell még az a huszonharmadik gyerek, akit meg kell szülni, újra fel kell nevelni, tanítani, táplálni (még a másik esetlegesen forgat a fejében hasonló terveket)

Tehát mindenképp lesz dolgunk akkor, ha úgy döntünk, elütünk a nagy átlagtól és valaki olyat akarunk felvállalni társként, valaki olyan mellett kívánunk elköteleződni partnerként, aki néhány esztendőnél többel is eltér tőlünk.

Mi az elfogadottabb?

A társadalom szintjén szerintem jobban tolerálják azt, amikor a férfi a korosabb, lehetséges, hogy ennek szintén evolúciós gyökerei vannak (az életképes, erőforrások birtokában lévő úr, a fiatal, genetikailag még abszolút fénykorában lévő, fogamzásra képes hölgyikével). Bár az állítás első felében nem vagyok teljesen biztos, mert, ha az ősi közösségek idejére tekintek vissza, akkor a nagyobb életkor bizonyos határok után nem feltétlenül kellett, hogy azt jelentse, hogy az adott férfi erősebb, maximum tapasztaltabb. Sőt, ha a fizikai erőt nézzük, akkor még hátrányban is lehettek az öregebb, fáradtabb "hímek". Modern világunkban mégis követhető ez a tendencia, gyakorta lehetünk szemtanúi olyan szituációknak, amik előtt csak állunk megkövülten és érthetetlenül pislogva tesszük fel a számunkra megmagyarázhatatlanra utaló kérdésünket: "Ezt meg hogy?"

Nem vagyok ellenére az efféle ismerkedésnek, de készüljünk fel rá: lehetnek nehézségeink akár az elköteleződés (hogyha nem akarunk megragadni a "de izgalmas a nálunk lényegesen idősebb, fiatalabb férfival/nővel randizgatni" szisztémánál), akár az életvitel, akár a közös célok tekintetében.

Forrás: RandiBlog

© 2010-2018 Randi Doctor Team. Minden jog fenntartva.
Adatvédelmi szabályzat

Látvány és kivitelezés: Scarab Design Kreatív Stúdió logó