E-mail cím: info@randidoctor.hu

Telefon: 06-70-425-8818

A női logika megfejthető?

Lázár Gergely
2013. november 21.

Hűha... Komoly fába vágtam a fejszémet, amikor elkezdtem írni ezt a cikket, lássuk, hogy mit hozok ki belőle. Kissé félretéve a tudomány eredményeit, ebben a megnyilvánulásomban inkább a saját gondolataimra fogok hagyatkozni. Talán megkönnyítené néhány férfi életét, ha a nők nyitott könyvként feküdnének előttük, bár kérdés, hogy miért akarnak erre törekedni. A motiváció kicsit sem elhanyagolható. Azért, hogy jobb eszközeik legyenek a nők manipulációjához? Vagy valamiféle bosszúvágy mocorog a háttérben?

A női logika megfejthető?

Nos, nálam a fő cél a következőképpen lett megfogalmazva: szeretném jobban megérteni a nőket, hogy könnyebben együtt tudjak velük működni. Számomra ez inkább életfilozófia. Általában nem utasítom el a baráti alapú kapcsolatokat se, akkor, ha őszinték, leszámítva azt, hogy, ha alamizsnaként ajánlják fel ("legyünk csak barátok" esete). Szeretem a hölgyeket az életem részének tudni, mind társként, mind barátként és az utóbbi időben fel is tűnt, hogy lényegesen több nővel van személyes kapcsolatom, mint férfival. Mindez nem jött volna létre, ha azon a szinten rekedek meg, mint, amin tizenkilenc éves koromban álltam. Egyszerűen nem értettem őket, borzasztó katyvasz volt a fejemben, amikor tanúja voltam logikátlannak tűnő húzásaiknak és kezdett totálisan frusztrálttá és tehetetlenné tenni minden kiszámíthatatlan lépésük. Ezt még tetézte és egyben talán alá is támasztotta az a jelenség, hogy IQ terén jócskán átlag felett álltam, az EQ-m (érzelmi intelligenciám) viszont a zéró környékén tanyázott. Így azt gondolva, hogy mindent tudok (hiszen az iskolai projektekben az esetek túlnyomó részében "igazam volt"), nehezen viseltem el, hogy az élet egy másik szeletén zsinórban vereséget szenvedek. Szóval, nálam ez adta meg a kezdő lépéshez szükséges motivációt.

És ezzel el is érkeztünk egy központi fogalomhoz, ami valamilyen szinten magyarázatot ad a fenti kérdésre. Bizonyos törvényszerűségek, történések megérthetőek, ha rendelkezünk megfelelő érzelmi intelligenciával. Ha gyakran mondjuk, hogy a "nők idióták, nem normálisak", ne felejtsük el, hogy magunkról beszélünk. A saját emocionális fejletlenségünkről vallunk és azokról a nőkre vonatkozó hiedelmeinkről teszünk tanúbizonyságot, amikkel nem tudunk mit kezdeni. Az érzelmi intelligencia fejleszthető, de ez önmagában még kevés.

A következő fontos momentum úgy vizsgálható meg a leghatékonyabban, hogy kicsit félretesszük az analizálást és meg merünk élni néhány tapasztalatot. Részekre bonthatom egy randimat és megállapíthatom, mikor jelezte felém a nő az arckifejezéseiről leolvasott mikrorezgésekből azt, hogy hol és mit érzett a társaságomban, emellett azonban szükség van még valamire. Ez hasonlatos lehet a kognitív pszichológia "belátásos tanulás" elméletével, miszerint a megoldást, vagy választ egy helyzetben egyfajta "aha-élmény" megélése során találjuk meg. Ehhez szükséges egy alapvetően nyitott és éber attitűd. Nekem hasonló aha-élményem volt, amikor rájöttem, hogy, ha egy nőnek tetszem, akkor ezért valójában semmi plusz dolgot nem kell tennem. Talán ez picit félreérthető így, hogy megfoghatóvá tegyem, azokat a múltbeli tapasztalataimat hozom ide, amik a "csajozási szövegek" körül forogtak. Egy ideig én is úgy hittem, hogy vannak tuti dumák, vagy egyéb módszerek, amik bejönnek a másik nemnek. Be kellett látnom, hogy ez nem így van. Mert, ha egyszerűen csak normálisan el tudok beszélgetni egy nővel, akinek egyébként is az esete vagyok, akkor az már bőven elég. A személyiségemet persze fejleszthetem és fejlesztem is, de ezt inkább a jellemem trenírozására értem, nem tudatos eszközök bevonására. Röviden: nem kell erőlködni feleslegesen. Ja, hogy ez ilyen egyszerű? Egyszerűnek hangzik, de bonyolult lehet egy olyan ember számára, aki például az "elfogadó szeretet" (nem akarom ezt a szót használni, de jobb nem jut eszembe) tekintetében deficites. Valahogy úgy esett le ez a felismerés, ahogy az őszi falevél is szép lassan lehull az ágról, egyenesen az avarba. Fokozatosan, de a végén megvilágosultam. Megértettem belőle sok olyan elutasítást, amit előtte kaptam. Mindenkinek szükséges megszereznie jópár ehhez hasonló élményt önmagáról akkor, ha pozitívabb viszonyt szeretne ápolni a "női logikával".

Harmadik pontként pedig azt javaslom, hogy, ha már viszonylag ügyesen eligazodunk önismeretünk és az érzelmi jelenségek labirintusában, akkor tényleg szorítsuk háttérbe a logikai megközelítést. Ha a nőket úgy vizsgáljuk, mint laboratóriumi egereket, akkor kifelejtjük a képlet legfontosabb elemét. A szeretetet. Közhelyesnek hangzik, de szeretet nélkül nagyon nehéz megérteni bármit is a nők lelkivilágából. Egy gyermek is, aki beül a nagynevű pszichológushoz, érzi, hogy, ha csak ki akarják elemezni a cselekedeteit. Ha tényleg elfogadják, szeretik őt és kíváncsiak rá, akkor abbahagyja a védekezést és fokozatosan feltárja belső világát.

Kezdetként tegyük félre az összes előítéletünket és sztereotípiánkat, ami a hölgyekkel kapcsolatban a fejünkben van és hozzunk döntést arról, hogy elkezdünk szemlélődni és minősítés nélkül befogadjuk és elfogadjuk azt, amit látunk. Előbb-utóbb, ha türelmesek vagyunk, érdekes állapot alakul ki bennünk. Figyeljük a nőket, ahogy beszélnek, cselekednek, mozognak és ráeszmélünk, hogy ez mind mennyire érdekes és vonzó. Nos, ha ilyen szemüvegen keresztül szeretnénk megérteni hogyan "működnek", ők is motiváltabbá válnak arra, hogy megmutassák, milyenek is valójában. Tanúsíthatom.

Nem állítom, hogy mindent értenék a nőkkel kapcsolatban és ne tudnának számomra meglepetéseket, vagy fejtörőket okozni, de lényegesen pozitívabb érzés, minderre valamiféle "misztériumként" tekinteni és úgy figyelni a varázsukat, mintha a természetre rácsodálkozva elmélkednék azon, hogy vajon melyik új oldalát és arcát mutatja meg a jelenben.

Fogadjuk el azt a kettősséget, hogy nem fogunk mindenbe beavatást nyerni, de sokkal több esélyünk lesz, hogy megértsünk bizonyos folyamatokat akkor, ha tisztelettel, szeretettel és alázattal közelítjük meg a hölgyeket. Emellett természetesen maradhatunk férfiak, a kettő nem zárja ki egymást.

© 2010-2018 Randi Doctor Team. Minden jog fenntartva.
Adatvédelmi szabályzat

Látvány és kivitelezés: Scarab Design Kreatív Stúdió logó