E-mail cím: info@randidoctor.hu

Telefon: 06-70-425-8818

A humor szerepe az ismerkedésben és a párkapcsolatban

Lázár Gergely
2013. június 18.

A humor egyértelmű fogalomnak tűnik, jelentősége nélkülözhetetlen azok számára, akik szeretnének sikeressé válni a másik nemmel való kapcsolatkialakításban.

A humor szerepe az ismerkedésben és a párkapcsolatban

De mi is az valójában? Ha valamiféle egyenletet kéne felírnunk a humorról, akkor azt mondatnánk, hogy "össze nem illő, de mondatszerkezetileg passzoló kifejezések együttese". Tegyük fel, hogy azt mondom:

Gery egy brazil szappanoperában, krokodil bőr csizmákat árult illegálisan, eszkimó bevándorlók számára.

Ez önmagában humor? Nem! Ez szimplán csak intelligencia. Vagy kreativitás. Esetleg műveltség.

Ugyanis a humorhoz szükséges legtöbbször az, hogy valamiféle életbeli szituációt ábrázoljon, ami akár kellemetlenséget, feszültséget tartalmaz, és ezt mi le tudjuk festeni egy sokkal könnyebben feldolgozható életkép formájában.

Az előző mondatból kiindulva:

Gery alacsony testmagasságából fakadó sokadik kudarc után feladta, hogy ő legyen az Esmeralda férfi főszereplője, így rákényszerült arra, hogy ebben a brazil szappanoperában krokodil bőr csizmákat áruljon illegálisan, eszkimó bevándorlók számára.

Hogy a humoros férfiak miért is vannak előnyben? Azért, mert egy hatékony megküzdési módot ajánlanak a nők számára a hétköznapok során jelentkező problémákhoz. A humor, önirónia ugyanis sokkal könnyebbé és gördülékenyebbé teszi számunkra azt, hogy túltegyük magunkat a nehézségeken.

Másrészt egy klasszikus (James-Lange) elmélet szerint az érzelemkeltő helyzetek bizonyos testi válaszokat váltanak ki, és ezeknek a válaszoknak a bennünk kialakuló tudatossága az érzelem érzése. Magyarul... Nem azért futok, mert félek, hanem azért félek, mert futok. Vagyis... Nem azért van nevetek, mert jó kedvem van, hanem azért van jó kedvem, mert nevetek.

Tehát, ha egy nő összekerül egy humoros férfival, akkor átveszi annak mosolyát, vagy nevet a viccén, ami tudatosítja benne, hogy most boldog. Éppen ezért az adott hölgy motivált lesz arra, hogy a jövőben is keresse a férfi közelségét.

A történet azonban nem ennyire egyszerű. Akármennyire is hihetetlenül hangzik, a humorhoz szükséges egyfajta önismeret.

A humor azon férfiak számára elérhető, akik megtanulták magukat kevésbé komolyan venni, lazítani és az élet nehézségeit lehetőségeknek, nem pedig akadályoknak látni.

Sajnos ez elengedhetetlen, mivel rengeteg esetben találkoznak nők olyan férfiakkal, akik bár viccesnek hangzó dolgokat mondanak, de még sem tartják humorosnak partnerüket, még pedig azért nem, mert hiányoznak belőlük az előbb említett vonások. Pontosabban ezek nincsenek bennük kidolgozva.

Itt jön be az önismeret kérdése, hogy valaki rálát erre, és elkezdi a megoldásokat keresni arra, hogyan tudná elsajátítani ezt a készséget. Nagyon jó lehetőség például olyan ismerősök, barátok keresése, akik személyiségének ez az oldala ki van művelve, már csak a viselkedési minták miatt is. Bár legtöbbször ez azért nem hatékony megoldás, mert a laza emberek inkább laza emberek társaságát keresik, kevésbé azokét, akik görcsösek. Így szoktak megfenekleni ezek a kísérletek és marad a valós segítségkérés.

Nézzük meg most akkor a humor negatív oldalát is. Nem elfelejtendő, hogy ez egy elhárító mechanizmus is, ami pedig azt jelenti, hogy azok, akik bizonyos konfliktusokkal nem tudnak mit kezdeni, gyakran a humor világába menekülnek, és ezzel próbálnak egy saját maguk számára kellemetlen eseményt elviselhetővé tenni. Ez pedig, ha egy párkapcsolati helyzetben gondolkodunk, rengeteg játszmát szülhet.

Fontos, hogy mindennek megvan a maga helye és ideje. Így, aki olyankor használja humoros készségeit, mikor annak épp se helye, se ideje nincs, az egyértelműen utal arra, hogy ez az ember a lelki kiegyensúlyozottságát tekintve problémákkal küzd.

Ugyanakkor nem elfelejtendő az sem, hogy a humor egy bizonyos értelemben véve az intelligencia markere is, ami szintén vonzóvá tehet egy férfit, hiszen ezzel bizonyíthatja rátermettségét. A vicces emberek általában nem a buták közül kerülnek ki.

© 2010-2018 Randi Doctor Team. Minden jog fenntartva.
Adatvédelmi szabályzat

Látvány és kivitelezés: Scarab Design Kreatív Stúdió logó