E-mail cím: info@randidoctor.hu

Telefon: 06-70-425-8818

100+1 jel, amiből biztosan tudhatod, hogy egy nő érdeklődik irántad

Lázár Gergely
2013. február 6.

Kezdjük az elején. Mit értek érdeklődés alatt? Érdeklődés alatt azt értem, hogy a nő kifejezi az irányodba a vonzalmát olyan kapcsolati periódusban, mikor még nincs köztetek párkapcsolati elkötelezettség.

100+1 jel, amiből biztosan tudhatod, hogy egy nő érdeklődik irántad

Fontos leírnom, hogy az alább felsorolt szempontok és lista a teljesség igénye nélkül készült (tehát ki lehet még akár ezt is bőven egészíteni), illetve nem elhanyagolható szempont az sem, hogy egyes érdeklődési jelek szituációkhoz kötődnek, valamint csak akkor értelmezhetőek valóban jelnek, ha abban az adott szituációban, más jelekkel kombinálva együtt jelennek meg.

Mielőtt belemennék a témába, ki kell emelnem azt is, hogy érdeklődést egy férfi nagyon sok okból kaphat. Minden olyan jellegzetesség, ami a női túlélési ösztönt stimulálja vonzalomkeltő lehet. Ezek egy része fejleszthető, mások stabilan végigkísérik az életet, megint mások a korral együtt romlanak. Ilyenek például: jóképűség, szociális státusz, intelligencia, izomerő, kommunikációs képesség, testmagasság, anyagi helyzet, egészséges önértékelés, melynek következménye nyilván sikeres emberi kapcsolatok, és még lehetne sorolni ezt a végtelenségig. Ez nyilván férfiak esetében is így van, csak a prioritások mások.

Illetve el kell, hogy áruljak valamit, ami bár kegyetlennek fog tűnni, de, ha jobban megnézed az életed, rá fogsz jönni, hogy ez bizony így van. Végeztek olyan kísérletet, aminek nagyon tömören az volt a lényege, hogy 100 férfi és 100 nő kapott a homlokára 1-100-ig egy számot, hogy társkeresési szempontból mennyit ér. Egymás értékeit láthatták a résztvevők, de a saját számukat nem és nem is beszélhettek a másiknak arról, hogy annak mi van pontosan a homlokán (hogy pl. 29, vagy 88). A kutatásnak volt egy szakasza, ahol a résztvevők egymásnak való visszajelzések alapján megismerhették a saját értéküket. Ez azt jelentette, hogy a férfi, akinek mondjuk a homlokán 56 volt, odament egy 90-es nőhöz és ajánlatot tett neki, amit az vagy elfogadott, vagy nem. (Ebben a példában valószínűleg nemet mondott). Utána következett az éles helyzet, amiből az derült ki, hogy annak ellenére, hogy nem voltak pontosan tisztában a kísérleti személyek a saját pontszámukkal, nagyjából azonos értékkel rendelkező párt találtak.

Miért hoztam ezt ide és mi következik ebből logikusan?

Számomra az, hogy érdeklődési jelzéseket jó eséllyel azoktól a nőktől fogsz kapni, akik veled megegyező, vagy nálad alacsonyabb társkeresési értékkel rendelkeznek. Akik magasabbal, azok az esetek nagy részében vissza fognak utasítani. Felejtsd el az amerikai filmek bájos illúziót keltő dramaturgiáját, amikor is az esetlen, senkinek sem kellő, szemüveges Mc Donaldsban dolgozó fiú összejön a gimnázium bomba nőjével. Ilyen nem létezik. Csak magadat csapod be, ha hagyod, hogy hasonló szemfényvesztő eszetlenségek építsék fel a világról alkotott képed.

Mielőtt teljesen nyomorultnak éreznéd magad, hogy te nagyon alacsony "pontszámmal" bírsz, két gondolatot azért még hozzátennék ehhez. Az egyik az, hogy a pontszám növelhető (pl. fejlesztheted a szociális képességeid vagy javíthatod az anyagi helyzeted, stb.), a másik pedig egy egzisztenciális szempont, mégpedig az, hogy attól függetlenül, hogy mi van írva a homlokodra, te egy ÉRTÉKES ember VAGY. Ezt sose felejtsd el. És persze kivételek is léteznek. Én életem során azt tapasztaltam, hogy közhelyes is legyek egy kicsit, hogy a tipikusan "jó pasik" a "jó csajokkal", az "átlagosak" az "átlagosakkal", az "átlagon aluliak" pedig a "kevésbé szép" nőkkel jöttek össze. Ezt kutatások is megerősítik, hogy ne csak üres sztereotípiákkal dobálózzak. Az önismeret egyik fontos lépcsője, mely akár fájdalmas is lehet ezen korlátaink és képességeink megtapasztalása, illetve az, hogy elgyászoljuk bizonyos hiányainkat és szükségleteinket, melyek alapján kevésbé szerethetőnek és értékesnek éreznénk magunkat azért, mert mondjuk nekünk csak "50-es pontszámú nő jut", valamint az önelfogadásnak e nehéz lépése után képesek legyünk olyan párt találni, aki személyiségben is passzol hozzánk.

Éppen ezért az "értékes" szót fentebb a legtöbb helyen, specifikusan a "párkapcsolati piacon szerzett pontszám" szinonimájaként használtam. Könnyen meglehet, hogy nézeteimet a jövőben revideálni fogom, jelen helyzetben azonban így gondolkodom és ezt fel is vállalom.

A végigkövethetőség szempontjából a következő részekre osztottam a női érdeklődési jeleket. 100 darabot gyűjtöttem össze, ezeket külön cikkekben fogom publikálni. Fogok beszélni verbális, illetve látható, könnyebben észrevehető, valamint nonverbális és nehezen érzékelhető jelzésekről. Utóbbiak esetében pedig mind a testbeszédet, mind a mimikát, gesztusokat, proxemikát érinteni fogom.

Az első cikkemben harminc olyan érdeklődési jelzésre térek ki, amiket elsősorban élőszóban tapasztalhatsz meg a nő részéről, főleg verbális formában (néhol említeni fogok nonverbális elemeket is, mert ezeket nem lehet határozottan két részre különíteni, ugyanis összefüggnek egymással). A következő cikkekben kiemelten a testbeszédről, mimikáról, gesztusokról fogok írni.

1. Ha kommunikáltok, visszakérdez, főként nyitott kérdésekkel
Sokszor zárt kérdést udvariasságból teszünk fel a másiknak. (Pl. Zárt kérdés: Jó volt a koncert? Igen, és neked tetszett? Igen. Nyitott kérdés: Miért pont erre a koncertre jöttél el?

2. Használ olyan szavakat, amiket te is
Ez főleg tudatalatti folyamat eredménye, de, ha észreveszed, az jó eséllyel betudható annak, hogy a másik ezzel a kedvedben szeretne járni, hogy a közeledben maradhasson.

3. Nevet vicceken, amik valójában nem poénosak
Biztos észrevetted már, amikor a 80-as IQ-val rendelkező "menő" osztálytársad mondott valamit, amitől Hofi Géza megfordulna a sírjában, a viszonylag intelligens lány meg vigyorgott, mint a tejbetök. Ez a nevetés nem a humornak szól, hanem annak, hogy a nő elismerte a férfi dominanciáját (a csimpánzoknál is van ilyen mechanizmus, nem mintha hozzájuk akarnám hasonlítani a nőket :)

4. Rapportot épít
Pl. beszélsz egy pozitív tapasztalatodról, amire ő elmondja egy hasonló cool emlékét, ennek ellentéte a rapport megtörése: storyzol a legjobb balatoni nyaradról, mire a reakció csak annyi: "Ahham, az tényleg jó lehetett."

5. Beszéd mennyisége nő
A nők alapvetően többet dumálnak nálunk férfiaknál, de nézz csak meg egy chat beszélgetést, ahol a nő egyértelműen érdeklődik a pasi iránt. A szöveg mennyisége, amit ír, legalább kétszerese a férfiénak.

6. Végighallgat
Amikor a másik embert valóban érdekled, még akkor is megtisztel annyival, hogy végigvárja a mondókádat, ha valójában unja azt. Ha ez nincs így, még, ha bunkóságnak is tűnik, sajnos hajlamosak vagyunk a másik szavába belevágni, sok esetben nem azért, mert elképesztően izgat minket a téma, és máris hozzátennénk ahhoz a saját nézőpontunkat. Biztos volt már társaságban olyan tapasztalatod, hogy elkezdtél szövegelni valamiről, mire a csajszi közbevágott, és egy új vagy már megkezdett irányba vitte tovább a beszéd fonalát, amibe másokat bevont, téged pedig kizárt ebből.

7. Halkabban beszél nálad
Megfigyelhető, hogy minden társaságban van valaki, aki a "legnagyobb" hangú. Ez alatt nem azt értem, hogy az illető ordibál, mint egy elmebeteg majom, hanem erősebben, nyomatékosabban, nagyobb intenzitással fejezi ki magát. A többiek hozzá igazodnak. Ugyanígy észrevehető ez egy randin is férfi és nő között.

8. Vállalja a nyílt konfrontációt
A konfliktusok vállalása, ha őszintén magunkba nézünk, akkor fontos számunkra, mikor hasznot hozhat. Tekintsük meg azt a szituációt, mikor a férfi randira hívja a nőt, aki le se tojja a fejét. Utána a pasi lehet annyira "bátor", hogy ezt felhozza a csajnak, de az, ha nem érzi saját maga számára hasznosnak, hogy találkozzon ezzel a férfival, ki fog térni a konfliktus elől. Azt mondja, "persze, ok, igazad van, de most tényleg nem jó nekem az időpont" Nyilván van olyan eset is, mikor az illető nő egyenesen megmondja, hogy nem akar találkozni a férfival.

9. Megoldásokat és racionális magyarázatokat keres valós problémákra
Bármilyen gond is merül fel, fel lehet fedezni azokat a kommunikációs elemeket, amik arra utalnak, hogy a nő szeretné, ha a kettőtök között felmerülő akadály elhárulna, illetve igyekszik megmagyarázni azt, hogy, amit te akadálynak nevezel, az valójában miért nem az. Például te azt mondod neki nem vagy szerelmes, mire ő ezt azzal reagálja le, hogy "hát szerelemből is sokféle van, meg egyébként is ahhoz idő kell, és még sorolhatnám" Ennek másik véglete, mikor arról akar téged racionális érvekkel meggyőzni, hogy valójában köztetek bizonyos nem létező gátak vannak, és ezt észre kéne venned, hiszen amúgy sem működne a "dolog".

10. A találkozó időtartamát minél közelebb akarja hozni
Figyeld csak meg, amikor a nő tologatja egyre későbbi időpontokra a randit. Valószínűsíthető, hogy nincs elég vonzalma az irányodba és ezt azért csinálja.

11. Mikor rólad beszél, nagynak ír le
Nem a nemi szervedre célzok :) Hanem arra, amikor szerelmes nők beszélnek például a párjukról. Igazi erős, sikeres, supermaneknek állítják be őket. Ha valós vonzalom van, akkor rólad is így nyilatkozhat.

12. Reaktívan reagál arra, amit mondasz
A reaktivitás mindig annak függvényében nő bennünk, hogy számunkra mennyire jelentős egy adott történés életünkre gyakorolt hatása. Ha pl. egy fontos vizsgán egyest kapunk, könnyen meglehet, hogy kiborulunk, de, ha ugyanez történik meg egy lényegtelen tárgynál, van, hogy csak megvonjuk a vállunkat. Most ne beszéljünk azokról a fanatikusokról, akik képtelenek elviselni, ha néha napján nem jön össze nekik valami. :) Tehát a reaktivitás, főleg érzelmi reaktivitás (ha éppen nem a táskájában található téglával akarja szétütni a fejedet azért, mert olyan szép bókot mondtál neki), megint csak érdeklődési jelzésnek tekinthető. Akinek kontextuális szempontból zavarónak tűnik a "tégla", mint női táskában fellelhető alkalmatosság, nyugodtan helyettesítse be, mondjuk egy konyhaszekrénysorral.

13. Reakciókereső
Férfiak esetében elég szánalmasnak tűnhet. Mondom a példát. Szórakozóhelyen vagy a haverjaiddal és pont a közeledbe jön egy lánycsoport, ahol az egyik ellő egy káromkodással tarkított mondatot, hogy "nagycsajosnak" tűnjön, majd lopva figyeli, hogy mit szólsz hozzá. Én ide sorolnám a "féltékennyé tevést" is.

14. Értéket demonstrál
Mindannyian igyekszünk magunkat eladni. A társkeresés, ha egy kevésbé idillikus nézőpontból nézzük egy nagy piac. Amikor egy állásinterjúra megyünk, próbáljuk kihangsúlyozni az előnyös adottságainkat, az okosabbak pedig, hogy ne legyen nagyon "levágós", inkább csak utalnak rá, pl. egy nő esetében egy randin vacsora közben, Férfi: "Hmmm... de finom ez a bor!" "Nő: Ez a mi közös családi pincénkből való." Miért fontos információ ez? Gondold tovább egyedül... bár hozzáteszem ez a férfiakra sokkal jellemzőbb, mivel hagyományosan őket tekintjük "vadásznak".

15. Olyan témáról beszél, ami téged érdekel
Megfordult az életemben már olyan nő, akinek lelki szemetesládája voltam, általában, amíg arról folyt a szó, ami neki fontos, hatalmas lelkesedéssel ontotta monológjait, amint áttértem arra, hogy velem mi van, máris nagyvonalú szerénységet mutatott a beszélgetés iránt.

16. Megváltoztatja a véleményét
Klasszikus eset, hogy elkezdtek beszélgetni egy témáról, amiben némileg ellentétes nézeteket képviseltek, a diskurzus végére mégis azt veszed észre, hogy a nő a kiinduló álláspontját a tiedhez közelítette.

17. Visszajelzést ad
Pl. küldesz egy karácsonyi üdvözletet és visszaír, hogy "Köszönöm, megkaptam!" Ilyen esetben, ha az etikettet nézzük, se feltétlenül várjuk el, hogy válaszoljanak nekünk, de itt ez elsősorban azt is jelentheti, hogy a másik jelzi, hogy még mindig "jelen van" és kész továbbra is fenntartani a kettőtök között elindult kapcsolatot.

18. Beszámol arról, hogy más férfiak udvarolnak neki
Ezt sok pasi nem érti, pedig honorálni kéne. Amikor randiztok, és a nő elmondja, hogy ki kezdett még ki vele, legtöbbször azért teszi, mert úgy érzi fontos neki, hogy egyenes, korrekt legyen veled és az, hogy megbízzál benne. Ilyenkor érdemes lenne megköszönni az infót.

19. Neked meséli mi az, ami szeretné, ha jobban működne a kapcsolatában
Itt most nem arra célzok, hogy neked panaszkodja el az összes problémáját, hanem, hogy kifejezi például mi nincs meg a pasijában, "amivel indirekten is azt kommunikálhatja feléd, hogy hát, ha esetleg benned megvan".

20. A neveden szólít
Ez személyességet kelt és szükséges egyfajta tudatosság hozzá, amivel azt közvetíti a másik, hogy odafigyel rád. Vannak, akik ezt az eszközt manipulációra használják.

21. Kiskapukat hagy neked
Ha össze is vitatkoztok, azt veszed észre, hogy bár sokszor kimondatlanul, de mindig kapsz egy második esélyt, mindig van egy plusz lehetőséged, hogy neki ne kelljen veled szemben következetesnek lennie és ezt szóban is kifejezi, pl. "Azért még ugorj már fel, mert át kéne beszélnünk xy dolgot..."

22. Burkolt megjegyzéseket tesz
Nagyon klasszikus és sok férfinek szintén nem tűnnek fel, az "olyan rég szeretkeztem már egy jót" kijelentések. Kell bővebben kifejtenem? :)

23. Ha lemondja a találkozót, ajánl másik időpontot
Nálam mindig fontos szempont volt, hogy új randira hívjak-e egy nőt, hogy mikor bármi okból lemondta a programot, magától ajánlott e másik időpontot.

24. Otthagyja a társaságát, miattad
Ez szórakozóhelyen gyakori eset, hogy veled beszélget egy nő már 1 órája, miközben a barátnői benn táncolnak.

25. Felvállal mások előtt
Nem kizárólag azt értem ezalatt, hogy bemutat a családjának. Hanem egy szociális közösség előtt nyíltan, szavak formájában, de nem feltétlenül direkt módon kifejezi, hogy mondjuk, kedveli a humorodat, a gondolkodásodat, a világlátásodat.

26. A beszéd hanglejtése mondat végén emelkedik
A hanglejtés sokat elárul egy emberről. A magabiztos emberek, mikor nekikezdenek a mondandójuknak, mondatuk közepén megemelik hanglejtésüket, a végén pedig az visszatér a kiinduló állapotba. A parancsoló hanglejtés magasról lefelé irányulva egy egyenest képez, a visszajelzésre váró pedig általában lentről indul és a mondat végén felfelé "kunkorodó", emelkedő képet ad ki.

27. Apró, lényegtelen problémákkal kapcsolatban nagyvonalú
Ismeretesek a nagy családi veszekedések, amik apró-cseprő dolgokból robbannak ki és szinte bármeddig képesek elmenni. Nos, az ellentettje ennek, amit személy szerint érdeklődési jelzésnek tartok pont az, hogy ezek felett szemet tudunk hunyni, pl. elnézést kérünk valamiért, de nem feltétlenül azért, mert egyetértünk, hanem, mert a kapcsolatot fontosabbnak tartjuk, mint azt, hogy nekünk legyen igazunk.

28. Verbálisan tesztel
Ez minden udvarló férfival előfordult már, maximum nem vette észre, hogy miről van szó. A nő sokféleképpen felmérheti potenciális partnerét, ennek csak egy formája az, hogy verbálisan próbára teszi, példának okáért azzal, hogy kritizálni kezdi valamiért a férfit, hogy azt nem jól csinálja. Ilyenkor azért érdemes feltenni a kérdést, hogy, ha abszolút nem érdekeljük a nőt, akkor miért tesztelne minket? Én mindig pozitívan értékelem azt, amikor megérzem, hogy fel akarnak mérni, hiszen nem véletlenül teszik ezt, kíváncsiak rám.

29. Hasonlóságokat fogalmaz meg és emel ki kettőtök között
Mindenki arra motivált, hogy a másikkal való kapcsolatában azt élhesse meg, hogy a partnere megerősíti azt a képet, amit saját maga a világról és önmagáról alkotott, hiszen ez jó hatást gyakorol az önbecsülésére. Amikor ezt szavakban ki is hangsúlyozza szerelmünk tárgya, érezhető, hogy jó úton haladunk.

30. Energiát/pénzt invesztál a találkozásaitokba
Túl egyértelműnek tűnhet ez a szempont, az apró jelekre érdemes figyelni. Egy közös teázás után megkérdezi a csajszi, hogy beszálljon e a számlába? Ez legalább kétféleképpen értelmezhető. Vagy arról árulkodik, hogy kényelmetlenül érezné magát, ha te fizetnéd az egészet (vagy még rosszabb esetben, ezzel a "meg nem történtté tevéssel" próbálja azt a fajta nem reális, de megelőlegezett bűntudatát enyhíteni, hogy vissza kell utasítani téged, mert nem tetszel neki eléggé). Vagy egész egyszerűen csak jelezni szeretné, hogy értékesnek tartotta a veled töltött időt és ő is részt vállalna a költségekből, mert az megérte számára.

Az utolsó, 30. példa nagyon jól rávilágít arra szerintem, amit már a cikk elején is említettem, hogy az adott kontextus határozza meg mindig még ezen érdeklődési jelzések esetében is, hogy valójában mit jelentenek.

A következő 3 cikkemben folytatni fogom a felsorolást. Addig is, írj te is verbális érdeklődési jelzéseket komment formájában!

© 2010-2018 Randi Doctor Team. Minden jog fenntartva.
Adatvédelmi szabályzat

Látvány és kivitelezés: Scarab Design Kreatív Stúdió logó