E-mail cím: info@randidoctor.hu

Telefon: 06-70-425-8818

A vonzalom tényleg nem választás kérdése

Lázár Gergely
2012. február 9.

Elég nagy kérdés az manapság, hogy az ellentétek, vagy inkább a hasonlóságok vonzzák egymást. Nos, el kell mondanom, hogy én a hasonlóságokban hiszek. Nehezen tudom elképzelni Marylin Mansont egy sátánista rocksztárt, egy hithű félénk vallásos lánnyal. Arra, hogy egy embernek, miért pont egy másik tetszik meg, sokan nem tudnak válaszolni egyértelműen. Megmagyarázni sem tudják. Ezzel kapcsolatban sokáig az volt a véleményem, hogy ez a természet csodája, nem is érdemes megmagyarázni. Közben azért rájöttem néhány dologra, úgyhogy, leírom pár tapasztalatomat, amiben felfedezéseket tettem.

A vonzalom tényleg nem választás kérdése

Hogy a hasonlóságok vonzzák egymást, az talán úgy alakul ki, hogy van egyfajta véleményünk, amit a másik megerősít és egy saját tapasztalatával kiegészíti, ennek következtében jónak élhetjük meg magunkat, olyan embernek, aki úgy látja a világot, ahogy azt valójában kell látni. Ezért tartjuk valójában vonzónak a másikat, mert ő általa értékesnek élhetjük meg magunkat, olyan valakinek, aki helyesen gondolkodik, érez és cselekedik.

Ha egy kicsit belemegyünk ebbe, azért észrevehetünk valamit.

Megerősíteni az fog tudni az érzéseidben és gondolataidban, hogy azok helyesek, aki hasonló tapasztalatokkal rendelkezik. És itt van egy még érdekesebb dolog. Ezeknek a tapasztalatoknak nem kell feltétlenül pozitívoknak lenniük.

Általában ugyanolyan emberekhez kezdünk el vonzódni, akik hasonló hiányokkal és sebekkel rendelkeznek, mint mi. Ahogy a személyiségünk fejlődik, ez egy figyelmeztető jel lehet arra, hogy nem feltétlenül jó irányba haladunk, ha már többedjére egy ugyanolyan személyiségű illető felé kezdünk el vonzalmat érezni, aki hasonló hiányokkal és sebekkel rendelkezik, mint mi, ez könnyen jelezheti azt, hogy ezek a sebek nálunk sem gyógyulnak.

Aztán rájöttem még valamire, amit érdemes különválasztani.

Szerintem létezik egyrészt egyfajta férfi-nő közötti és ember-ember közötti vonzalom. Az ember-ember közötti az az, amit fentebb leírtam. Hogy a másik a saját tapasztalataival, megerősíti a mieinket, épp ezért ez javíthatja az önértékelésünket, és ennek következtében vonzalmat érezhetünk a másik iránt.

A férfi-nő közötti vonzalom alatt azt értem, hogy, ha a férfi is kiteljesedik az élete során, megvalósítja az álmait, sikeressé válik, ezt ugyanúgy értve a nőre is, akkor életbe lép egyfajta "evolúciós vonzalom", ami elsősorban férfiaknál a szociális státuszt, dominanciát, nőknél a külsőt, illetve, szintén a kisugárzást értékeli.

Utóbbin érdemes dolgozni, előbbi pedig azért érdekes, mert valójában sosem fogunk tudni eljutni arra a szintre, hogy teljesen hiányok és sebek nélkül éljünk.

Mert sajnos, aki tökéletes, egyedül marad. :)

© 2010-2018 Randi Doctor Team. Minden jog fenntartva.
Adatvédelmi szabályzat

Látvány és kivitelezés: Scarab Design Kreatív Stúdió logó