E-mail cím: info@randidoctor.hu

Telefon: 06-70-425-8818

Őszinteség és elköteleződés a párkapcsolatban

Lázár Gergely
2011. november 28.

Őszinteség... ezzel a fogalommal mindig bajban voltam. Már csak azért is, mert a szakértők szájából hallva sokszor volt egy olyan érzésem, mintha ők sem tudnák, hogy ez pontosan mit jelent.

Őszinteség és elköteleződés a párkapcsolatban

Ezt hosszú ideig tulajdonságnak néztem, mostanában kezdek inkább rájönni, hogy eszköz, aminek meg csak akkor van értelme, ha elköteleződök, mivel ez csak egy másik emberrel való kapcsolatban értelmezhető. Annak nincs értelme, hogy egy pillanatban őszinte vagyok valakivel, utána már nem is érdekel a másik, csak akkor, ha elköteleződök amellett, hogy az őszinteségem másikra való következményeinek időpontjában is elkötelezett maradjak.

Kezdjük akkor a konkrétumoknál. Mi az, hogy őszinteség? Úgy gondolom elsősorban az, hogy a bennünk lévő érzéseket és gondolatokat felelősen vállaljuk egy másik emberrel való helyzetben. Nyilván önmagunkkal szemben is lehet őszintének lenni, ehhez a gondolathoz még vissza fogok térni. Nézzük meg milyen is az, ha a párunkkal szemben felvállaljuk gondolatainkat és érzéseinket.

Tegyük fel, hogy a másik meglep minket egy finoman elkészített almás pitével, amit viszont mi nagyon nem szeretünk. Este hazaállítunk, a kedvesünk tálal, majd megkérdezi, hogy "Drágám, ugye örülsz, hogy most ez a vacsora?" Bennünket elfog a fintor legbelülről, mert egy falatot sem vagyunk képesek ebből legyömöszölni a torkunkon és felvállaljuk gondolatainkat és érzéseinket: Figyelj, én most nagyon csalódott vagyok, mert nem szeretem ezt a süteményt és azt hittem mást fogsz készíteni vacsorára.

Ez így önmagában őszinteség? Vállaltuk az érzéseinket és a gondolatainkat. Ez szerintem nem őszinteség, hanem bunkóság.

Az őszinteséghez szükség van először is együttérzésre az érzések és gondolatok vállalása mellett.

Mennyivel másabb így a mondat: "Figyelj, tudom, hogy örömet szerettél volna okozni nekem és jól esik a szándékod, de én nem szeretem ezt a süteményt és azt hittem mást fogsz készíteni vacsorára." Ennyi elég az őszinteség receptjéhez? Még mindig nem! Miért? Mert ennek a mondatnak következményei lesznek.

- Például a másiknak bűntudata lesz, hogy nem azt sütötte nekünk, amit mi szeretünk, hanem esetleg azért készített almás pitét, mert ezt ő szereti és azt éli meg, hogy igazából meg sem kérdezett minket, hogy mi mit ennénk szívesen.

- Lehet, hogy csalódni fog, mert eltervezte, hogy este ezzel minket meglep és most dugába dőlt ez az álma.

- Lehet, hogy mérges lesz, mert ebből a mondatból csak az jut el hozzá először, hogy mi nem szeretjük, amit ő sütött és azt éli át, hogy mi az, hogy nem kell az, amit én jó szándékból adtam volna.

Tehát szükség van arra is, hogy annak a másikra való következményeit is vállaljam, amit a gondolataim és érzéseim másikkal való együttérzéssel való felvállalása jelent, tehát az őszinteség valójában elkötelezettséget is jelent. Sokan egy idegennek egy pár perces ismeretség után odamondanak valami durvát, akár egy szórakozóhelyen, és mikor a másiknak az rosszul esik, azt mondják, hogy csak őszinték voltak.

Nos, itt nem őszinteségről, hanem erőszakosságról van szó. Elmondom úgy a véleményemet a másiknak, hogy ráerőltetem az én saját világom azért, hogy azáltal meríthessek önbecsülést, hogy azt tudjam mondani, az én világom jobb, mint a tiéd. Sokan az őszinteség címszót arra használják fel, hogy másokat manipulálni tudjanak saját céljaik elérése érdekében. Tegyük fel, hogy tényleg egy saját gondolatunkról van szó. Azt mondjuk: "De hát én őszinte vagyok! Te miért hazudsz akkor nekem?" De mi ennek a célja? Az, hogy egy kapcsolatot előbbre vigyen?

Én úgy hiszem, aki úgy kezdi a mondatát, hogy én őszinte voltam és csak azért mondtam vagy tettem ezt vagy azt, az alapvetően elfelejti, hogy az őszinteség neki lehet, hogy jó lehet, de ér e valamit a másiknak? Ha ő is a saját maga szemszögéből őszinte lenne, ugyanazt mondaná e? Biztos, hogy nem. Így a jó megfogalmazás inkább az lehet, hogy: "Figyelj, én igyekszem őszinte lenni. Szeretném, ha te is vállalnád azokat az érzéseket, amik benned vannak, még, ha rosszak, akkor is."

Tehát összegezve az őszinteség az érzések és gondolatok vállalását, az együttérzést és a következmények iránti elköteleződést jelentik.

Mindez ugyanígy igaz ránk is, hiszen az őszinteség a magunkkal való belső kapcsolatnak is legalább ennyire meghatározó eleme.

© 2010-2018 Randi Doctor Team. Minden jog fenntartva.
Adatvédelmi szabályzat

Látvány és kivitelezés: Scarab Design Kreatív Stúdió logó