E-mail cím: info@randidoctor.hu

Telefon: 06-70-425-8818

Alkalmazkodás vagy megalkuvás? - Egy szerelmi dilemma

Lázár Gergely
2011. augusztus 12.

Körülbelül két hete történhetett, hogy az egyik fórumban, ahol karitatív szolgáltatást végzek, egy hölgy megkérdezte tőlem, hogy miért van az, hogy, ha egy férfi összeköltözik egy nővel, utána már az egész nem is érdekli?

Alkalmazkodás vagy megalkuvás? - Egy szerelmi dilemma

Nyilván magáról beszélt (ez később ki is derült, hogy valóban így van), majd válaszomban arra utaltam, hogy feltehetőleg akkor van esélye rendezni a helyzetet, ha konfliktust vállal a partnerével, ahol nyíltan elmondja, hogy az utóbbi időben elhanyagolja őt a párja. Leírtam azt is, hogy, ha ennek semmi hatása nem lesz, akkor feltehetőleg a férfi nem szerelemből, hanem kényelemből költözött oda hozzá. Ebben az esetben azonban (ha nem történik lényegi változás) én megszakítanám ezt a kapcsolatot. Feltéve, ha nem akar kiszolgáló-személyzet lenni.

A hölgy válasza az volt, hogy szerinte az alkalmazkodások és megalkuvások az élet természetes részei, nem lehet kimenekülni a helyzetből. Természetesen egyből közölte, hogy ő idősebb nálam egyébként is. (Mert, hogy szerinte én ezt írtam, eközben azonban a fejemben volt az, hogy a nő próbálja kiforgatni a szavaimat, amellett, hogy játszmázni akar velem és felhasználva azt, hogy "ő idősebb", le akar győzni, nehogy már a fiatalabb jobban tudja mások előtt a választ, mint ő). Tehát lényegében manipulálni akart.

Az ok még nem volt tiszta előttem, hogy ezt miért teszi.

Válaszomban leszögeztem, hogy menekülésről szó sem esett (mivel tényleg nem írtam ilyet), azonban, ha az önbecsülésem a másik viselkedése miatt elkezd tönkremenni és a másik nem akar alkalmazkodni, én hiába teszem, mert, hogy az alkalmazkodásnál mindkét fél viselkedésén szükséges változtatni, akkor én biztos, hogy hamar lezárnám ezt a kapcsolatot. Írtam neki egy példát is az alkalmazkodásra, hogy én mit értek alatta.

A válasz egy mosolygós köszönet volt, amolyan "Jól van, jól van, elhiszem." Természetesen ezt azok mondják, akiket abszolút nem érdekel a másik véleménye, valójában, aki írja, magával van elfoglalva továbbra is, mivel meghiúsult a játszmája. Arra is rá kellett jönnöm, hogy a bejegyzést azért írta a fórumba, mert valójában partnereket keresett, akik sajnálhatják majd.

Ez is az egoizmus egyik példája. Az önsajnálat. A szemét pasik és a többi. Mert, hogy a hölgy kérdésében nem az szerepelt, hogy vajon "Én mit ronthattam el, hogy ez az állapot létrejött?", hanem a "Másik miért ilyen?" Ráadásul nem is magáról beszélt, hanem általánosított.

Közben elgondolkodtam egy mondaton, amit a hölgy mondott. "Az alkalmazkodások és megalkuvások az élet velejárói/természetes részei." Rá kellett jönnöm, hogy én ezzel a mondattal nem értek egyet, itt csupán a hölgy ars poeticájáról volt szó, amivel ki akart bújni a felelőssége alól. Arról, ahogyan az ő fejében létezik a dolog. Mert, hogy való igaz, alkalmazkodásokra szükség van. Sajnos estem már abba a hibába, hogy a saját öntörvényűségem miatt, "férfi egóm" képtelen volt elfogadni, hogy elkezdjek hozzácsiszolódni a másikhoz. Mert, hogy én sem csinálok mindent tökéletesen. Itt jöttem rá, hogy alkalmazkodásra tényleg szükség van.

Azonban itt van egy fontos részlet: Az alkalmazkodás, csak konfliktus árán jöhet létre, ahol mindkét fél egyaránt vállalja a sérelmeit, a kudarcát és az érdekeit. Lényegében ez az egész kulcsa. Ettől félnek az emberek és ezért jönnek létre a "megalkuvások".

A megalkuvásnál kicsit megtorpantam. "Ez tényleg fontos?" – tettem fel a kérdést magamban. Miután sokáig boncolgattam a dolgot, rá kellett jönnöm, hogy ezzel a mondattal azok dobálóznak, akik tisztában vannak vele, hogy saját magukat alázzák meg, de nem merik vállalni azt a felelősséget, ami azzal jár, hogy ezt ki is mondják. Mert az elindítana egy olyan mechanizmust, ami rengeteg konfliktust hozna magával és lassan eljutna az illető addig a kérdésig is, hogy: "Hány éven keresztül hagytam, hogy így bánjanak velem?" És itt már jócskán fájna ez a dolog.

Én úgy gondolom, az emberi boldogság egyik alapvető feltétele, hogy a megalkuvásokat megszüntessük az életünkben. Felismerjük és dolgozzunk azon, hogy felszámoljuk őket. Nem hiszem, hogy másért szükség lenne rájuk.

© 2010-2018 Randi Doctor Team. Minden jog fenntartva.
Adatvédelmi szabályzat

Látvány és kivitelezés: Scarab Design Kreatív Stúdió logó